Co należy brać pod uwagę, ustalając indywidualny plan żywieniowy?
To, co jemy i sposób, w jaki to robimy, ma ogromny wpływ zarówno na stan naszego ciała, jak i umysłu. Stanowimy bowiem całość, złożoną z wielu elementów, których nie należy rozpatrywać w oderwaniu od pozostałych. Dlatego też przy opracowywaniu planu żywieniowego powinno się uwzględniać tak nasze indywidualne potrzeby, jak i aktualny stan zdrowia całego organizmu oraz kondycję psychiczną.
Choroby
Niezależnie od tego, czy dieta ma na celu utratę masy ciała, czy wsparcie procesu zdrowienia, podczas jej ustalania należy wziąć pod uwagę nasz aktualny stan zdrowia. Jeśli znamy diagnozę, wówczas produkty muszą być dobierane tak, aby skutecznie wpływały na odbudowę komórek, a tym samym na regenerację organizmu.
Właściwe żywienie może być szczególnie pomocna w procesie wychodzenia z chorób autoimmunologicznych. Doskonały przykład stanowią tutaj dieta AIP oraz post Dr Dąbrowskiej. Protokół AIP opiera się na założeniach diety Paleo, która kładzie nacisk na eliminację z jadłospisu potencjalnie szkodliwych produktów. Dr Dąbrowska zaś proponuje okresowe spożywanie niskoskrobiowych warzyw oraz niskocukrowych owoców, bogatych w cenne dla naszego organizmu enzymy, mikroelementy oraz witaminy.
Jednak, pomimo łatwego dostępu do różnorodnych materiałów na ten temat, nie powinniśmy samodzielnie dobierać diety. Kwestie odżywiania są kluczowe dla naszego zdrowia i samopoczucia, szczególnie kiedy cierpimy z powodu przewlekłych chorób cywilizacyjnych. Aby właściwie zadbać o nasz organizm i jego odżywianie, warto zgłosić się pomoc do specjalistów, którzy na co dzień zajmują się ustalaniem diet oraz wdrażaniem ich w życie wraz z innymi ważnymi elementami wchodzącymi w skład indywidualnych planów zdrowienia.
Nietolerancje pokarmowe
Kolejnym istotnym aspektem, który musi być brany pod uwagę, jest występowanie nietolerancji pokarmowych. Wyróżniamy kilka ich typów, a do najczęściej spotykanych zaliczamy nietolerancję IgE- oraz IgG-zależną. Często występuje także wrodzona nietolerancja glutenu, czyli celiakia i nietolerancja laktozy, nazywana hipolaktazją.
Ich objawy bywają zbliżone, dlatego niezwykle istotna jest właściwa diagnostyka, a następnie odpowiedni model zdrowienia. To zaś opiera się głównie na stosowaniu określonych zaleceń żywieniowych i wykluczaniu szkodliwych pokarmów.
Jeśli nie mamy jeszcze postawionej diagnozy, a odczuwamy dolegliwości płynące z układu pokarmowego takie jak bóle brzucha, wzdęcia, chroniczne zmęczenie i niestrawność, a do tego mamy obniżony nastrój, wówczas warto wykonać badania. Jakie? I tutaj nie szukajmy odpowiedzi sami. Zwróćmy się do fachowców i skorzystajmy z ich wsparcia. Ci zaproponują nam odpowiednie testy, a następnie pomogą w opracowaniu indywidualnego planu żywieniowego i pomogą wrócić naszym organizmom do równowagi.
Styl życia i kondycja emocjonalna
Jak tłumaczy nasza rozmówczyni z Instytutu Medycyny Funkcjonalnej w Warszawie, trener postaw żywieniowych Magdalena Dorko-Wojciechowska: Bardzo ważną rolę w ustalaniu planu żywienia odgrywa również, a może przede wszystkim, sposób, w jaki funkcjonujemy na co dzień oraz to, w jaki sposób radzimy sobie z towarzyszącymi nam w życiu emocjami. Stąd w pracy z naszymi klientami oprócz zmian nawyków żywieniowych i kwestii oczyszczania organizmu duży nacisk kładziemy na przeżywanie przez nich emocji oraz uważność i samokształcenie – tak w obszarze zdrowia, jak i całego życia. Takie podejście pozwala nam na skuteczne przeprowadzenie zintegrowanego planu zdrowienia, łączącego naturalne metody z najnowszymi osiągnięciami medycyny.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana