Artykuł sponsorowany

Charakterystyka węgla polskiego

Charakterystyka węgla polskiego

Polska jest największym producentem węgla kamiennego w Unii Europejskiej. I choć wydobycie tego surowca w naszym kraju z roku na rok spada, to jednak wciąż cieszy się on popularnością, będąc często stosowanym źródłem energetycznym. Jakie są parametry polskiego węgla i czym się on charakteryzuje? Gdzie poszukiwać kruszcu dobrej jakości w korzystnej cenie?

Cechy polskiego węgla

Wartość kaloryczna polskiego węgla surowego wynosi od 14,9 do 24,2 MJ/kg, z kolei zawartość popiołu określana jest na poziomie 17-42%.

Miał węgla energetycznego w stanie roboczym, ma średnio 0,83% zawartości siatki i średnio 19,1% popiołu. Wartość energetyczna węgla handlowego waha się w przedziale 29,7-19,8 MJ/kg.

Jak wykorzystuje się polski węgiel?

Złoża dobrej jakości węgla położone są coraz głębiej. Te, które były najbardziej kaloryczne, zostały już wydobyte. Przez to dalsza eksploatacja powoli staje się mało opłacalna w kontekście całej gospodarki. Problemem jest również wysoka zawartość szkodliwej siarki. W porównaniu choćby z węglem rosyjskim, ten parametr negatywnie odbija się na jakości surowca.

Wszystko to sprawia, że polski węgiel, w obecnej formie, wykorzystywany jest nie tyle przez zakłady energetyczne, co raczej przez prywatne gospodarstwa. Stosuje się go głównie do ogrzewania domostw.

Jeszcze kilka lat temu było około 14 mln gospodarstw korzystających z pieców węglowych spalających wspomniany surowiec. Obecnie niemalże połowa Polaków zamieszkujących domy jednorodzinne przeznacza węgiel kamienny na opał.

Dane te doskonale ilustruje zresztą Projekt „Krajowego Planu Ochrony Powietrza”, przygotowany przez Ministerstwo Środowiska.

Przykładowe parametry

Konkretne wartości liczbowe warto zaprezentować na konkretnych przykładach, a konkretnie na węglu wydobywanym przez Przedsiębiorstwo Górnicze Silesia, które zajmuje się wydobywaniem i sprzedawaniem różnych sortymentów węgla i miału. Taki surowiec oferuje biuro handlowe Multi s.c. z Łodzi.

W przypadku węgla typu gazowo-płomieniowego, ma się do czynienia z niską spiekalnością RI < 20. Sortymenty średnie i grube mają ziarno w przedziale od 6 do 120 mm, a wartość energetyczna wynosi w tym przypadku minimum 27 MJ/kg. Sortymenty miałowe mają ziarno w przedziale 0 – 25 mm, natomiast ich wartość energetyczna utrzymuje się na poziomie 22 MJ/kg.

Najgrubszym sortymentem jest Orzech I, pozbawiony kamieni i miału i przeznaczony głównie do tradycyjnych kotłów i pieców kaflowych. Cechuje się stosunkowo wysokimi, stabilnymi parametrami jakościowymi. Rozmiar ziarna mieści się w przedziale 60 – 120 mm, a kaloryczność wynosi 27,0 29,5 MJ/kg.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.