Charakterystyka węgla polskiego
Polska jest największym producentem węgla kamiennego w Unii Europejskiej. I choć wydobycie tego surowca w naszym kraju z roku na rok spada, to jednak wciąż cieszy się on popularnością, będąc często stosowanym źródłem energetycznym. Jakie są parametry polskiego węgla i czym się on charakteryzuje? Gdzie poszukiwać kruszcu dobrej jakości w korzystnej cenie?
Cechy polskiego węgla
Wartość kaloryczna polskiego węgla surowego wynosi od 14,9 do 24,2 MJ/kg, z kolei zawartość popiołu określana jest na poziomie 17-42%.
Miał węgla energetycznego w stanie roboczym, ma średnio 0,83% zawartości siatki i średnio 19,1% popiołu. Wartość energetyczna węgla handlowego waha się w przedziale 29,7-19,8 MJ/kg.
Jak wykorzystuje się polski węgiel?
Złoża dobrej jakości węgla położone są coraz głębiej. Te, które były najbardziej kaloryczne, zostały już wydobyte. Przez to dalsza eksploatacja powoli staje się mało opłacalna w kontekście całej gospodarki. Problemem jest również wysoka zawartość szkodliwej siarki. W porównaniu choćby z węglem rosyjskim, ten parametr negatywnie odbija się na jakości surowca.
Wszystko to sprawia, że polski węgiel, w obecnej formie, wykorzystywany jest nie tyle przez zakłady energetyczne, co raczej przez prywatne gospodarstwa. Stosuje się go głównie do ogrzewania domostw.
Jeszcze kilka lat temu było około 14 mln gospodarstw korzystających z pieców węglowych spalających wspomniany surowiec. Obecnie niemalże połowa Polaków zamieszkujących domy jednorodzinne przeznacza węgiel kamienny na opał.
Dane te doskonale ilustruje zresztą Projekt „Krajowego Planu Ochrony Powietrza”, przygotowany przez Ministerstwo Środowiska.
Przykładowe parametry
Konkretne wartości liczbowe warto zaprezentować na konkretnych przykładach, a konkretnie na węglu wydobywanym przez Przedsiębiorstwo Górnicze Silesia, które zajmuje się wydobywaniem i sprzedawaniem różnych sortymentów węgla i miału. Taki surowiec oferuje biuro handlowe Multi s.c. z Łodzi.
W przypadku węgla typu gazowo-płomieniowego, ma się do czynienia z niską spiekalnością RI < 20. Sortymenty średnie i grube mają ziarno w przedziale od 6 do 120 mm, a wartość energetyczna wynosi w tym przypadku minimum 27 MJ/kg. Sortymenty miałowe mają ziarno w przedziale 0 – 25 mm, natomiast ich wartość energetyczna utrzymuje się na poziomie 22 MJ/kg.
Najgrubszym sortymentem jest Orzech I, pozbawiony kamieni i miału i przeznaczony głównie do tradycyjnych kotłów i pieców kaflowych. Cechuje się stosunkowo wysokimi, stabilnymi parametrami jakościowymi. Rozmiar ziarna mieści się w przedziale 60 – 120 mm, a kaloryczność wynosi 27,0 – 29,5 MJ/kg.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana