Charakterystyka sera Kujawskiego.
Jak wykazały badania archeologiczne, Kujawy to światowa kolebka serowarstwa – ser produkowano tu dawniej niż gdziekolwiek indziej na świecie, a mianowicie już ponad 7000 lat temu. Konsystencją przypominał on nieco włoską mozzarellę. Dziś nazwą „ser Kujawski” określa się konkretny gatunek sera twardego, który smakuje zapewne znacznie lepiej niż jego neolityczny pradziadek. Warto dowiedzieć się więcej na jego temat.
Ser Kujawski produkowany jest obecnie przez ROTR Spółdzielnię Mleczarską w Rypinie i występuje zasadniczo w dwóch wersjach: w plastrach i w blokach. Pierwszy wariant dostępny jest w wygodnych opakowaniach, które można wielokrotnie otwierać i zamykać, co ułatwia przechowywanie produktu i zapewnia mu świeżość na dłużej. Trwałość sera Kujawskiego to 80 dni, oczywiście pod warunkiem przechowywania go w temperaturze wynoszącej od 0 do 8°C, a więc w lodówce.Ser z dziurami
Jest to ser typu szwajcarsko-holenderskiego, spodziewać się zatem w nim można obecności charakterystycznych dziur (oczek). Przybierają one kształty okrągłe bądź owalne, a ich rozmiar – od wielkości fasolki do wielkości orzecha. W serze Kujawskim występują też czasem tzw. oczka orzeszynowate, czyli o pofałdowanych sklepieniach. Niezależnie od tego jednak, jak się prezentują, oczka są efektem działania zastosowanych w produkcji bakterii propionowych oraz doboru właściwej temperatury dojrzewania sera.Skład
Oprócz kultur bakterii fermentacji mlekowej – oraz oczywiście samego mleka, pasteryzowanego – znajdziemy w nim także podpuszczkę mikrobiologiczną, sól (max. 1,8%), chlorek wapnia i nadający barwę składnik o nazwie annato, spotykany w większości dostępnych na rynku serów. Pozyskiwany z białka jaja kurzego lizozym odpowiada tu zaś za przedłużenie trwałości produktu.Smak i wartości odżywcze
Jego 100 g dostarcza 349 kcal (1449 kJ) i aż 27 g białka, którego jest w serze Kujawskim niemal tyle samo co tłuszczu. Zawartość węglowodanów wynosi zaś 0,9 g. Lekko słodki posmak sera Kujawskiego jest efektem pasteryzacji i nadaje mu delikatności, łagodzącej jego orzechowość, podobnie jak dopuszczalny smak lekko kwaśny lub lekko pikantny.Szerokie zastosowanie
To wszystko sprawia, że aromatyczny wyrób, jakim jest ser Kujawski, jest w stanie trafić w gust bardzo szerokiej grupy osób. Połączenie smaku, zapachu i konsystencji pozwala natomiast zarówno na bezpośrednie spożycie – np. na kanapkach, w sałatkach czy w postaci koreczków – jak i zastosowanie w charakterze składnika zapiekanek, tostów czy pizzy.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana