Artykuł sponsorowany

Charakterystyka sera Kujawskiego.

Charakterystyka sera Kujawskiego.

Jak wykazały badania archeologiczne, Kujawy to światowa kolebka serowarstwa – ser produkowano tu dawniej niż gdziekolwiek indziej na świecie, a mianowicie już ponad 7000 lat temu. Konsystencją przypominał on nieco włoską mozzarellę. Dziś nazwą „ser Kujawski” określa się konkretny gatunek sera twardego, który smakuje zapewne znacznie lepiej niż jego neolityczny pradziadek. Warto dowiedzieć się więcej na jego temat.

Ser Kujawski produkowany jest obecnie przez ROTR Spółdzielnię Mleczarską w Rypinie i występuje zasadniczo w dwóch wersjach: w plastrach i w blokach. Pierwszy wariant dostępny jest w wygodnych opakowaniach, które można wielokrotnie otwierać i zamykać, co ułatwia przechowywanie produktu i zapewnia mu świeżość na dłużej. Trwałość sera Kujawskiego to 80 dni, oczywiście pod warunkiem przechowywania go w temperaturze wynoszącej od 0 do 8°C, a więc w lodówce.

Ser z dziurami

Jest to ser typu szwajcarsko-holenderskiego, spodziewać się zatem w nim można obecności charakterystycznych dziur (oczek). Przybierają one kształty okrągłe bądź owalne, a ich rozmiar – od wielkości fasolki do wielkości orzecha. W serze Kujawskim występują też czasem tzw. oczka orzeszynowate, czyli o pofałdowanych sklepieniach. Niezależnie od tego jednak, jak się prezentują, oczka są efektem działania zastosowanych w produkcji bakterii propionowych oraz doboru właściwej temperatury dojrzewania sera.

Skład

Oprócz kultur bakterii fermentacji mlekowej – oraz oczywiście samego mleka, pasteryzowanego – znajdziemy w nim także podpuszczkę mikrobiologiczną, sól (max. 1,8%), chlorek wapnia i nadający barwę składnik o nazwie annato, spotykany w większości dostępnych na rynku serów. Pozyskiwany z białka jaja kurzego lizozym odpowiada tu zaś za przedłużenie trwałości produktu.

Smak i wartości odżywcze

Jego 100 g dostarcza 349 kcal (1449 kJ) i aż 27 g białka, którego jest w serze Kujawskim niemal tyle samo co tłuszczu. Zawartość węglowodanów wynosi zaś 0,9 g. Lekko słodki posmak sera Kujawskiego jest efektem pasteryzacji i nadaje mu delikatności, łagodzącej jego orzechowość, podobnie jak dopuszczalny smak lekko kwaśny lub lekko pikantny.

Szerokie zastosowanie

To wszystko sprawia, że aromatyczny wyrób, jakim jest ser Kujawski, jest w stanie trafić w gust bardzo szerokiej grupy osób. Połączenie smaku, zapachu i konsystencji pozwala natomiast zarówno na bezpośrednie spożycie – np. na kanapkach, w sałatkach czy w postaci koreczków – jak i zastosowanie w charakterze składnika zapiekanek, tostów czy pizzy.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.