Charakterystyka pomad smakowych
Wyroby cukiernicze wytwarza się przy użyciu odpowiednich półproduktów. Jednym z nich są pomady smakowe, mające postać gęstych, płynnych i słodkich mas. W zależności od rodzaju mogą być one wykorzystywane do dekorowania i glazurowania wypieków bądź tworzenia nadzienia dla czekoladek. Czym cechują się pomady cukiernicze i jakie rodzaje wyróżniamy?
Czym są pomady smakowe?
Pomady cukiernicze należą do grupy półproduktów, które są szeroko wykorzystywane w cukiernictwie i innych technologiach produkcji żywności. Służą do dekorowania, glazurowania, nadziewania i wykańczania wypieków cukierniczych i piekarniczych. Pomady przyspieszają i ułatwiają pracę każdego cukiernika czy piekarza. Istnieją odmienne rodzaje, które różnią się między sobą składem, zastosowaniem i konsystencją.
Rodzaje pomad cukierniczych
Pomady smakowe dzielą się na wodne oraz mleczne. Wszystkie z nich powinny cechować się odpowiednią, wysoką jakością, a także najlepszymi certyfikatami i testami. Pomady dobrej jakości można odnaleźć w hurtowni spożywczej Holger Food Group, oferującą produkty dla branży spożywczej i zajmującą się dystrybucją profesjonalnych pomad cukierniczych.
Do wykańczania wypieków cukiernicy chętnie wykorzystują tradycyjną pomadę wodną o intensywnie białym kolorze. Nie jest ona od razu gotowa do użytku – należy ją wpierw poddać podgrzewaniu oraz odpowiedniemu nawodnieniu. Dopiero po tych procedurach przyjmuje biały lub przezroczysty kolor i nadaje się do dekorowania wyrobów cukierniczych.
Znacznym ułatwieniem dla każdego cukiernika jest nowoczesna pomada gotowa do użycia. Umożliwia ona szybkie i sprawne dekorowanie oraz glazurowanie wszystkich wypieków. Wystarczy użyć tradycyjnego pędzelka lub wykorzystać profesjonalne maszyny. Cukiernicy muszą dokładnie wymieszać pomadę w opakowaniu. Jeżeli chcą oni uzyskać nieco cieńszą oraz bardziej przezroczystą warstwę, powinni delikatnie podgrzać produkt.
Niektórzy cukiernicy bardzo chwalą pomadę z dodatkiem glukozy krystalicznej, która doskonale sprawdza się w dekorowaniu produktów o dużych powierzchniach, np. ciast i tortów. Można ją bezproblemowo aromatyzować oraz barwić. Owa pomada również ma białą konsystencję, jest elastyczna.
Pomady mleczne
Pomady mleczne są innym rodzajem pomad smakowych. Można je określić jako aksamitne – wszystko dzięki sposobowi powstania (wytwarzana są na pełnym mleku). W przeciwieństwie do pomad wodnych nie są wykorzystywane do dekorowania i glazurowania wyrobów. Służą do produkcji nadzienia dla pralinek, wafelków czy czekoladek.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana