Artykuł sponsorowany

Charakterystyka pomad smakowych

Charakterystyka pomad smakowych

Wyroby cukiernicze wytwarza się przy użyciu odpowiednich półproduktów. Jednym z nich są pomady smakowe, mające postać gęstych, płynnych i słodkich mas. W zależności od rodzaju mogą być one wykorzystywane do dekorowania i glazurowania wypieków bądź tworzenia nadzienia dla czekoladek. Czym cechują się pomady cukiernicze i jakie rodzaje wyróżniamy?

Czym są pomady smakowe?

Pomady cukiernicze należą do grupy półproduktów, które są szeroko wykorzystywane w cukiernictwie i innych technologiach produkcji żywności. Służą do dekorowania, glazurowania, nadziewania i wykańczania wypieków cukierniczych i piekarniczych. Pomady przyspieszają i ułatwiają pracę każdego cukiernika czy piekarza. Istnieją odmienne rodzaje, które różnią się między sobą składem, zastosowaniem i konsystencją.

Rodzaje pomad cukierniczych

Pomady smakowe dzielą się na wodne oraz mleczne. Wszystkie z nich powinny cechować się odpowiednią, wysoką jakością, a także najlepszymi certyfikatami i testami. Pomady dobrej jakości można odnaleźć w hurtowni spożywczej Holger Food Group, oferującą produkty dla branży spożywczej i zajmującą się dystrybucją profesjonalnych pomad cukierniczych.

Do wykańczania wypieków cukiernicy chętnie wykorzystują tradycyjną pomadę wodną o intensywnie białym kolorze. Nie jest ona od razu gotowa do użytku – należy ją wpierw poddać podgrzewaniu oraz odpowiedniemu nawodnieniu. Dopiero po tych procedurach przyjmuje biały lub przezroczysty kolor i nadaje się do dekorowania wyrobów cukierniczych.

Znacznym ułatwieniem dla każdego cukiernika jest nowoczesna pomada gotowa do użycia. Umożliwia ona szybkie i sprawne dekorowanie oraz glazurowanie wszystkich wypieków. Wystarczy użyć tradycyjnego pędzelka lub wykorzystać profesjonalne maszyny. Cukiernicy muszą dokładnie wymieszać pomadę w opakowaniu. Jeżeli chcą oni uzyskać nieco cieńszą oraz bardziej przezroczystą warstwę, powinni delikatnie podgrzać produkt.

Niektórzy cukiernicy bardzo chwalą pomadę z dodatkiem glukozy krystalicznej, która doskonale sprawdza się w dekorowaniu produktów o dużych powierzchniach, np. ciast i tortów. Można ją bezproblemowo aromatyzować oraz barwić. Owa pomada również ma białą konsystencję, jest elastyczna.

Pomady mleczne

Pomady mleczne są innym rodzajem pomad smakowych. Można je określić jako aksamitne – wszystko dzięki sposobowi powstania (wytwarzana są na pełnym mleku). W przeciwieństwie do pomad wodnych nie są wykorzystywane do dekorowania i glazurowania wyrobów. Służą do produkcji nadzienia dla pralinek, wafelków czy czekoladek.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.