Charakterystyka i zastosowania cynamonu
Jedna z najbardziej aromatycznych przypraw, cynamon, jest częstym składnikiem wielu potraw kuchni międzynarodowych. Tradycyjna medycyna ajurwedyjska i chińska od wieków używają go jako leku. Cynamon był stosowany przez długi czas jako domowy lek na zgagę, niestrawność i nudności ze względu na korzyści trawienne i żołądkowo-jelitowe. Jakie poza tym ma zastosowanie? O tym poniżej.
Charakterystyka cynamonu
Jedną z najczęściej używanych przypraw w kuchni jest cynamon. Ze względu na przyjemny smak i uspokajający aromat jest powszechnie stosowany jako składnik przy przyrządzaniu curry lub do wypieku ciast. Przyprawy takie jak cynamon kupisz w sklepie internetowym Floramex. Zawiera on dużo związków mineralnych. To prawdziwe bogactwo:
błonnika,
wapnia,
potasu,
magnezu,
fosforu,
witaminy K.
Aldehyd cynamonowy, jeden z olejków eterycznych występujących w korze cynamonu, odpowiada za charakterystyczny smak i aromat tej przyprawy. Właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze cynamonu są dobrze znane jego użytkownikom. Przeciwutleniacze zwane polifenolami są również obecne w dosyć dużej ilości w tej przyprawie. Organizm może czerpać także wiele korzyści z przeciwutleniaczy i jest chroniony przed stresem oksydacyjnym, wieloma chorobami, a nawet rakiem.
Zastosowanie cynamonu
Oprócz zastosowania w kuchni cynamon wykorzystuje się także do produkcji kosmetyków i w medycynie. Przyprawa ta wykazuje działanie m.in. przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i dezynfekujące. Dodatkowo rozgrzewa i ma właściwości antyoksydacyjne oraz przyspiesza metabolizm. Cynamon w proszku ma wiele właściwości zdrowotnych. Z powodzeniem można go stosować przy przeziębieniach, grypie czy infekcjach dróg oddechowych, ponieważ działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Ta cecha sprawia, że cynamon jest popularnym składnikiem maści i mieszanek ziołowych. Również bakterie, takie jak Escherichia Coli i Salmonella Typhimurium są przez niego zabijane. Cynamon zapobiega się wzrostowi patogennych pleśni drożdżowych. Wykazano, że aldehyd cynamonowy i związek cynamonu, epikatechina, opóźniają początek choroby Alzheimera, zapobiegając rozwojowi splątków neurofibrylarnych. Dane te zostały opublikowane na podstawie badań Uniwersytetu Kalifornijskiego.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana