Artykuł sponsorowany

Charakterystyka i zastosowania cynamonu

Charakterystyka i zastosowania cynamonu

Jedna z najbardziej aromatycznych przypraw, cynamon, jest częstym składnikiem wielu potraw kuchni międzynarodowych. Tradycyjna medycyna ajurwedyjska i chińska od wieków używają go jako leku. Cynamon był stosowany przez długi czas jako domowy lek na zgagę, niestrawność i nudności ze względu na korzyści trawienne i żołądkowo-jelitowe. Jakie poza tym ma zastosowanie? O tym poniżej.

Charakterystyka cynamonu

Jedną z najczęściej używanych przypraw w kuchni jest cynamon. Ze względu na przyjemny smak i uspokajający aromat jest powszechnie stosowany jako składnik przy przyrządzaniu curry lub do wypieku ciast. Przyprawy takie jak cynamon kupisz w sklepie internetowym Floramex. Zawiera on dużo związków mineralnych. To prawdziwe bogactwo:

  • błonnika,

  • wapnia,

  • potasu,

  • magnezu,

  • fosforu,

  • witaminy K.

Aldehyd cynamonowy, jeden z olejków eterycznych występujących w korze cynamonu, odpowiada za charakterystyczny smak i aromat tej przyprawy. Właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze cynamonu są dobrze znane jego użytkownikom. Przeciwutleniacze zwane polifenolami są również obecne w dosyć dużej ilości w tej przyprawie. Organizm może czerpać także wiele korzyści z przeciwutleniaczy i jest chroniony przed stresem oksydacyjnym, wieloma chorobami, a nawet rakiem.

Zastosowanie cynamonu

Oprócz zastosowania w kuchni cynamon wykorzystuje się także do produkcji kosmetyków i w medycynie. Przyprawa ta wykazuje działanie m.in. przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i dezynfekujące. Dodatkowo rozgrzewa i ma właściwości antyoksydacyjne oraz przyspiesza metabolizm. Cynamon w proszku ma wiele właściwości zdrowotnych. Z powodzeniem można go stosować przy przeziębieniach, grypie czy infekcjach dróg oddechowych, ponieważ działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Ta cecha sprawia, że cynamon jest popularnym składnikiem maści i mieszanek ziołowych. Również bakterie, takie jak Escherichia Coli i Salmonella Typhimurium są przez niego zabijane. Cynamon zapobiega się wzrostowi patogennych pleśni drożdżowych. Wykazano, że aldehyd cynamonowy i związek cynamonu, epikatechina, opóźniają początek choroby Alzheimera, zapobiegając rozwojowi splątków neurofibrylarnych. Dane te zostały opublikowane na podstawie badań Uniwersytetu Kalifornijskiego.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.