Blaty kuchenne z granitu i marmuru – porównanie
Nikogo chyba nie trzeba przekonywać, że kuchnia powinna być funkcjonalnym pomieszczeniem dopasowanym do potrzeb i stylu życia domowników. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby była jednocześnie modna oraz elegancka. Właśnie w tym celu warto zadbać o stylowe elementy jej wyposażenia. W kuchni świetnie prezentują się blaty wykonane z marmuru oraz z granitu. Na które z nich warto postawić?
Kamienne blaty w kuchni – dlaczego warto?
Mimo że nowoczesne kuchnie mają wyposażenie wykonane z rozmaitych tworzyw, to nic nie równa się ze stylem naturalnych surowców. Starannie opracowany kamień nadaje nietuzinkowych walorów estetycznych temu pomieszczeniu.
Blaty kamienne powstają na wymiar. Zajmują się tym zakłady kamieniarskie, które wykonują je zgodnie z życzeniem klienta. W ten sposób można cieszyć się przestrzenią roboczą skrojoną na miarę własnych potrzeb. Ponadto blaty takie są o wiele wytrzymalsze niż te, które zostały wykonane z drewna.
Zalety granitu w kuchni
Blaty granitowe to doskonały wybór zarówno ze względu na walory estetyczne, jak i ich wytrzymałość. Surowiec ten jest niemal stworzony do tego, aby wykorzystać go kuchni. Granit to kamień odporny na:
- uszkodzenia mechaniczne – blaty takie pozostaną w nienaruszonym stanie nawet wtedy, gdy będą intensywnie eksploatowane;
- wysokie temperatury, z którymi kontakt w kuchni jest nieunikniony;
- promienie słoneczne;
- zabrudzenia i odbarwienia;
- wilgoć.
Poza tym, jeśli nawet blat zostanie zarysowany przez ostre narzędzia kuchenne, można przywrócić mu jego pierwotny wygląd. Renowacja granitu odbywa się przy pomocy kamienia szlifierskiego i specjalnych past.
„Granitowe blaty nadają kuchni luksusowego i ekskluzywnego wyglądu. Ponadto można wybierać z szerokiej gamy jego rodzajów oraz odcieni, dzięki czemu istnieje możliwość dopasowania barwy kamienia do koloru innych elementów wyposażenia kuchni” – mówi specjalista z firmy WENTA KAMIENIARSTWO.
Czy marmur może sprawdzić się w kuchni?
Marmur to naturalny kamień, któremu trudno odmówić walorów wizualnych. Niektórzy jednak zastanawiają się, czy jest on odpowiednim materiałem do stworzenia kuchennej przestrzeni roboczej.
Zarówno wysoka jakość samego kamienia, jak i jego profesjonalna obróbka gwarantują dużą wytrzymałość marmuru. Dlatego ten luksusowy surowiec świetnie sprawdzi się także w kuchni, w której nie zawsze panują łatwe warunki.
Aranżując przestrzeń, można wybierać z szerokiej gamy odcieni marmuru. W zależności od koncepcji można postawić na jasny, ciemny odcień lub nieco odważniejszą kolorystykę – na przykład zieleń.
Kamienie naturalne – marmury i granity – to sprawdzone surowce do produkcji blatów kuchennych. Warto jednak, aby ich przygotowaniem i obróbką zajęli się wyłącznie doświadczeni fachowcy.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana