6 powodów, dla których warto włączyć do diety bulion wołowy
Bulion wołowy to jeden z wywarów, który stanowi bazę nie tylko do zup, ale także sosów i wielu innych dań. To doskonały sposób na poprawę stanu organizmu zwłaszcza w czasie jesienno-zimowym, gdy odporność wymaga wsparcia. Takie naturalne składniki mają bardzo dużo zalet i doskonale smakują, dzięki czemu bulion wołowy powinien być jednym z podstawowych składników domowego jadłospisu.
Co to jest bulion wołowy?
Bulion to rodzaj wywaru, który powszechnie stosowany jest jako baza do różnych zup, aromatycznych sosów i doskonałych w smaku dań. Często bulion gotuje się wcześniej, a potem jedynie odlewa pożądaną ilość podczas przygotowywania danego dania. Jest tak dlatego, że prawdziwy, pełen wartości odżywczych, aromatu i esencji wywar wymaga bardzo długiego gotowania. W przypadku bulionu wołowego to minimum 4 godziny, a czasem więcej. Doskonałej jakości produkty przygotowywane z najlepszego, ekologicznego mięsa oferuje producent i dystrybutor GoodJo.
Zalety bulionu wołowego
Odpowiednio przygotowany, długo gotowany bulion wołowy przechowywać w lodówce można nawet przez okres 1 tygodnia. W wersji podzielonej na porcje i zamrożonej, z powodzeniem będzie przydatny do spożycia przez około 2 miesiące. Bulion wołowy to produkt z ogromną zawartością witamin i białka. Szczególnie cennym związkiem jest w nim kolagen – budulec wpływający na kondycję naszych kości, stawów oraz mięśni.
Dzięki swoim właściwościom bulion wołowy doskonale wpływa również na kondycję skóry i stan zdrowia osób borykających się m.in. z problemami włosów, paznokci, stawów czy jelit. To doskonałe wsparcie dla sportowców, osób pragnących odzyskać młodzieńczy wygląd oraz stosujących różne diety odchudzające. Bulion wołowy pomaga nabrać sił w różnych infekcjach i stanach osłabienia, wspomaga również dobry sen i łagodzi stany zapalne kości i stawów oraz wzmacnia chrząstki i więzadła.
Jaki bulion wołowy będzie najlepszy?
W sprzedaży spotkać można różnego rodzaju buliony w kostkach i pod innymi postaciami. Są jednak produktami pełnymi konserwantów i substancji szkodliwych dla organizmu. Warto gotować bulion samodzielnie lub zaufać produktom ekologicznym, które gotowane są z mięsa wołowego bio przez wiele godzin w specjalnie przystosowanych tankach i temperaturze ponad 100 stopni Celsjusza.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana