4 zalety mąki orkiszowej
Mąka orkiszowa zyskuje coraz większą popularność jako zamiennik mąki pszennej. To produkt naturalny, którego cenne właściwości zdrowotne znane są już od wieków. Dlaczego warto zatem sięgać po produkty stworzone z mąki orkiszowej? Przeczytajcie ten artykuł i poznajcie jej 4 zalety. Odkryjcie moc drzemiącą w orkiszu i sprawdźcie, kto może go spożywać.
Czym jest orkisz? To znane już od tysiącleci zboże, które stanowi zdrowszą alternatywę dla pszenicy. Jest też jednym z nielicznych produktów w całości przyswajalnych przez organizm człowieka. To bogate źródło cennych składników odżywczych, witamin i minerałów. Wśród nich znajdują się m.in.:
- witaminy z grupy B – niacyna (B3), ryboflawina (B2), tiamina (B1), witamina B6,
- witaminy A, C, E,
- fitosterole,
- minerały - magnez, fosfor, cynk, żelazo, selen, potas, mangan, wapń,
- beta-karoten,
- nienasycone kwasy tłuszczowe – kwas oleinowy i linolowy,
- aminokwasy – leucyna, izoleucyna, treonina, tryptofan.
Tak bogaty skład sprawia, że produkty orkiszowe mają liczne zalety. Jakie? Tego dowiecie się z dalszej części tekstu.
Ma właściwości przeciwbakteryjne i wzmacniające
Wymienione wyżej składniki sprawiają, że orkisz wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i wzmacniające. Zwiększa on odporność i chroni przed infekcjami – dzięki zawartości unikalnej substancji o nazwie rodanid, która uznawana jest za naturalny antybiotyk.
Fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają układ sercowo-naczyniowy, ponieważ pozytywnie wpływają na poziom cholesterolu we krwi. Natomiast witaminy z grupy B wraz z kwasami tłuszczowymi i aminokwasami mają istotny wpływ na działanie układu nerwowego. Dzięki temu łagodzą one skutki stresu, poprawiają samopoczucie, polepszają pamięć i koncentrację oraz zmniejszają uczucie senności.
Co więcej, produkty orkiszowe sprzyjają usuwaniu toksyn z organizmu, łagodzą objawy alergii oraz wzmacniają skórę, włosy i paznokcie.
Dodaje energii
Już w czasach starożytnych dostrzeżono potencjał ukryty w niepozornych ziarnach pszenicy orkiszowej. Okazało się, że spożywanie produktów zawierających orkisz zwiększa wydolność organizmu podczas wysiłku i zmniejsza uczucie zmęczenia. Co więcej, podnosiło także odporność na ból. Nic dziwnego, że mąka orkiszowa stała się istotnym składnikiem posiłków gladiatorów i zawodników biorących udział w ówczesnych igrzyskach olimpijskich. Zawiera ona także ok. 30-40% więcej białka niż mąka pszenna. Z tego względu pieczywo orkiszowe polecane jest osobom, które budują sylwetkę, lubią intensywną aktywność fizyczną i chcą osiągać lepsze wyniki w sporcie.
Wspomaga proces odchudzania
Produkty z mąki orkiszowej sprawdzą się także w przypadku osób, które stosują dietę redukcyjną w celu pozbycia się zbędnych kilogramów. Dlaczego mąka orkiszowa jest sprzymierzeńcem w walce o idealną sylwetkę? Wszystko dzięki sporej zawartości błonnika – ponad 4 gramy w 100 gramach pieczywa. W związku z tym, w przeciwieństwie do pieczywa z mąki pszennej, spożycie produktów orkiszowych daje uczucie sytości na dłużej. A to z kolei sprawia, że zmniejsza się chęć na częste podjadanie w ciągu dnia. Warto również wspomnieć, że jedna kromka chleba orkiszowego zawiera 56 kalorii, których spalenie jest łatwe. Orkisz jest również lekkostrawny i zawiera lizynę i metioninę – aminokwasy, które nie są wytwarzane przez ludzki organizm. Wpływają one dodatkowo na prawidłową przemianę materii oraz gospodarkę hormonalną. Ekologiczną mąkę orkiszową prosto z młyna znajdziecie na przykład w sklepie internetowym producenta mąki Młynomag.
Łagodzi wiele dolegliwości
Produkty z mąki orkiszowej są także pomocne w leczeniu różnych dolegliwości, jak np. reumatyzm. Ich spożywanie poleca się także osobom, które cierpią na cukrzycę lub insulinooporność, ponieważ orkisz ma niski indeks glikemiczny. Oprócz tego wspomagają one procesy krwiotwórcze, dlatego sprawdzą się w przypadku chorób krwi. Orkisz pomaga także przy chorobach nerek, wątroby oraz żołądka. Dodatkowo może być stosowany przy chorobach nowotworowych.
Duża zawartość błonnika w mące orkiszowej sprawia, że wykorzystuje się go u pacjentów skarżących się na zaparcia i cierpiących na schorzenia jelit. Błonnik sprzyja namnażaniu się korzystnej mikroflory jelitowej, co w rezultacie może zapobiec wielu chorobom.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana